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Circular No. 170

Subject:- Maintaining Material Approval Register At Site,

Approval of materials is one of the Most vital activity of quality assurance in
construction projects. In this connection this office has already issued Circular No.154
regarding “Use of ISI Mark Materials in Construction Works,” and Circular No.156
regarding “Maintenance of Account of Material Received At Site.” However, while
inspecting the works in'different zones/divisions, it has come to the notice of Q.C. Ceil
that there is no uniformity of procedure regarding maintenance of “Material Approval
Register” Moreover. it is observed that all the requisite details are not recorded while
approving samples of materials for mass consumption in works. Before the material is
approved in large scale it is necessary to approve the sample in the beginning itseli and
keep record of the same so as to avoid any confusion or dispute.

A set of the approved samples duly authenticated and sealed should be kepi at site
in the custody of Engineer-in charge for future comparison and physical verification/
references till the completion of work. Proper approval slip of material should be pasted/
marked on such approved samples as shown below.

Sample-;{pnr.mfnl Slip - . =
Article/ Item No. & " Date of approval
Manufacturers Name & Brand of Material:-
KReference to - Material Approval Register:- Page N{:;, :
Name of work:- )
Agency:-

Agreement No:-

Sign. of Contractor Signof JE Sign of AE Sign of EE Architect

In order to maintain the uniformity a Proforma has been developed for sample
approval register as annexed at Annex.-I.

Where article of different makesand design bearing I51 certification mark are
available best available material shall be approved & used in work.  No materiai inferior
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to approved samples shall be allowed to be used. As regards routine/ day to, inspection of
material brought at site for incorporation in the work, the approval shall{be subject to

their test results; and record/ account for the same shall be maintained as per proforma
circulated vide QC Circular No.156.

It is enjoined “upon all the field units to follow the above instructions
meticulously. ;

Encl.:- Annex. | /

(Er. A.P.Singh)
Chief Engineer(Q.C,)/DDA

Copy to:-

1) 0.5.D. to V.C./DDA for information of the later.
2 EM./DDA.

3) All CEs/DDA with request to circulate copy to lower formation.
4) SE(QCYEE(QC). ‘

Wowis_
Chief Engineer(Q.C.)/DDA >\ ©



Article....

Sample Approval Register

sEssEEsaEs

Annex.-1

5.No,

Description

Uhservatiunfl{emgrks_

1.

Date of Approval with
progress/status of work

MName . Brand name of Material &
Grade

Application/ Use/ref. to Agmt item

a) Whether material is IS1 mark/ISI
MNo.

b) Whether BIS mark
Manufacturer’s name, identification
mark, Detail of BIS
certification/License with its validity
has been checked and documents
kept in record '

Whether Purchase voucher has been
submitted by agency and kept in
record.

: L3 :
Whether material checked as regards
toAppearances,Finishing, Dimension,

Weight ete-give details thereof.

i In case of non-151 material has the

factory been visited and required
tests performed before acceptance.

Sign. of JE

Sign. Of Arch.

Sign. Of AE

Sign. Of EE

Sign. Of SE
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During Quality Control inspeciion in one of the case, the 28" day strength of
Cement Concrete Cube for mix.1:2:4 was observed as 80 kg/sq.cm. against the
requirement of 210 kg/sq.cm, but the item of work was accepted at reduced rates without
carrying out the check tests as specified in clause 5.4.9.2 of CPWD specifications 1977
Vol.1; through SE is empowered to accept the substandard item of work only when he is
satisfied that structural safety would not endangered.

To avoid recurrence of such incidents, attention of EE/SEs is drawn towards the
relevant clauses of CPWD specifications 2002 which deal with the procedure for
inspection of concrete and subsequent non-destructive/destructor tests required to be
carried out in case of failure of cube-test results regulates. The same’is sunmerised
hereunder:

1. Inspection--- Immediately after stripping the formwork, all concrete shall be
carefully inspected and any defective work or small defects either removed or
made good before concrete has thoroughly hardmed as laid down in clause
5.4.7.2 of CPWD specifications.

2. In case of doubt regarding the grade of concrete used, either due to poor
workmanship or based on results of cube strength tests, in-situ compressive
strength test of concrete shall be determined by conducting non destructive
tests as laid down in clause 5.8.12.2.4 of CPWD specifications.

3 Unless otherwise ﬂpeuhed the concrete in the membesrepresented by a core
test shall be considered acceptable if the average equivalent cube strength of
the core is equal at least 85 per cent of the cube strength of the grade of
concrete specified for the wrrcspondmg age and no individual core has a
strength less than 75 per cent.

4, In case the core test resulls do not satisfy the aforesaid requirements or where
such tests have not been done, load test (see Annexure B to clause 5.4.9.2 of
CPWD specifications) may be resorted to. Load tests should be carried out as
soon as possible after expiry of 28 days from the time of placing of concrete.

It is enjoined upon SEs to please adhere to the above stated provisions of CPWD
specifications strictly before accepting the substandard concrete in RCC structures at
reduced rates.

o

-r'_'_,_r'"_

(A.P. SINGH )
CHIEF ENGINEER (QC)

Copy to:
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Subject: Use of Water for construction purpose.

In Delhi, almost in all construction sites the tube well water is uscd.

During the QC Inspections the following observations have been made on water
used for construction.

1)

i)

iii)

The physical and chemical properties of ground water not got tested
along with soil investigation and no stipulation is made in the
agreement for arranging the good quality of water by contractor,
even when we are aware of poor quality of ground water.

The water samples are not collected carefully and at specificd
frequency for testing.

In cases where the water was declared fit by field units, the samples
collected by Q.C.Cell showed higher acidity or alkalinity. When
the issue was raised the field units replied that the relevant bore-
well had been abandoned and water from other bore-well was used
in construction. When the samples were collected from the new
bore-well, the same also failed to meet the requirement, raising the
doubt in reliability of test results of samples collected by field units.

Such casual approach at the level of field units defeats the very

purpose of quality control which may ultimately lead to reduced life-span of the
structures. To avoid such situation the attention of all the concerned is invited to
the following provision in specifications and codes:

1)

3)

The physical and chemical properties of ground water shall be got
tested along with soil investigation and if the water is not found
conforming to the requirement of 1S: 436:2000, the tender document
shall clearly specify that the contractor has to arrange good quality of

walter for construction indicating the source (Clause 3.1.1.1 of CPWD
Specification 2002 refers).

Water from each source shall be tested before commencement of the
work and thereafter once in every three month till the completion of
the work. In case of ground water, testing shall also be done for
different points of drawdown. Water for each source shall be got
tested during the dry scason before monsoon and again after
monsoon. (Clause 3.1.1.4 of CPWD specification 2002 refers).

The sample of water taken for testing shall represent the water
proposed to be used for concreting, due account beine naid for



4) Highly alkaline water may retard the setting time of cement and may
induce aggregate-alkali reaction if the aggregates are reactive. In case
* of doubt regarding the development of strength, the suitability of water
for making concrete shall be ascertained by the compressive strength
and initial setting time tests specified in Clause 5.4.1.2. and 5.4.1.3 of
IS 456-2000. In case alkalinity is very high, the suitability of
aggregate shall be determined by Aggregate — alkali reaction test as
per [5: 2386 Pant VIIL

5) The water shall be stored in clean tank with covered top so as not to
allow any contamination. Labor should not be allowed to take bath or
wash utensils near the tank thereby contaminating the water. Tank
shall be cleaned regularly and no algae or fungi growth shall be
allowed.

6) Water found satisfactory for mixing is also suitable for curing concrete.
However, water used for curing should not produce any objectionable
stain or unsightly deposit on the concrete surface. The prescnce of
toxic acid or iron compound is objectionable (clause 5.4.4 of IS : 456-
2000 refers).

All the concemed are advised to pay due attention on aforesaid
points for strict compliance.

(A.P.Singh)
Chief Engineerd(QC)

Copy to:

1. OSD to VC/DDA, for information of the latter.
v/2. EM/DDA for information and necessary action.
3. All CEs/DDA with the request to circulate copies among their

SEs/ELs. 30
4. All EEs(QC)/DDA. h% WA
¢ rﬁmffvfjg{ &



